Sofiakylän ja Tredun etätreffit – Kaukana, mutta kuitenkin lähellä

Sofiakylän ja Tredun etätreffit

Sofiakylän ja Tredun etätreffit

Tämän kevään valtakunnallisessa poikkeustilanteessa mietimme, miten saisimme Tredun lähihoitajaopiskelijoille oikeita kohtaamisia ja oppimistilanteita asiakkaiden kanssa. Yhtenä tärkeänä osana vammaistyön osaamisalassa on ollut asiakasprojektit: yhdessä toimiminen eri työelämäkumppaneiden ja heidän asiakkaidensa kanssa. Poikkeustilanteen vuoksi emme voineet käyttää tänä keväänä koulun tiloja, joissa usein toimimme yhdessä. Niin opiskelijat kuin opettajat olivat maaliskuusta alkaen etätyössä kotonaan. Tästä poikkeustilanteesta huolimatta halusimme toteuttaa yhteistyöprojektin: työelämän kanssa.

Yhteistyökumppania miettiessämme Sofiakylä tuli nopeasti mieleemme. Kun otimme yhteyttä Riitta Peltoseen, kuulimme, että poikkeustilan rajoitusten vuoksi etäyhteysprojekti oli tervetullutta vaihtelua Sofiakylän korona-arkeen. Sen jälkeen hyvin nopeasti aloimme suunnitella ensimmäistä tapaamista Sofiakylän eri ryhmien kanssa. Tapaamiset pidettiin neljän eri Sofiakylän ryhmän kanssa etätapaamisina Teams:ssa. Myös opiskelijat jakautuivat neljään ryhmään. Teams:n käyttöä olimme jo harjoitelleet oppitunneilla, mutta jännittävää oli ottaa se käyttöön nk. kolmannen osapuolen kanssa. Myös Sofiakylälle Teams oli vasta vähän käytetty työväline, he olivat juuri harjoitelleet yhteydenottoa Singaporeen.

Monenlaista toimintaa ja mikä tärkeintä: läsnäoloa ja kuuntelua

Tämä uudenlainen työtapa asiakkaiden ohjaamisessa jännitti niin opettajia kuin opiskelijoita. Jokaisella ryhmällä oli neljä 45 minuutin tapaamista. Jokaisella ryhmällä oli omat sisältönsä tapaamisissa, mutta kaikissa ryhmissä työstettiin Elämänpuuta.

Elämänpuu on Tampereen kaupungilla ikäihmisten palveluissa käytössä oleva juliste, johon kirjataan henkilöille tärkeitä asioita, mieltymyksiä ja elämänvaiheita, jotta nämä asiat tulevat huomioiduksi henkilöä hoidettaessa ja kohdattaessa.

Elämänpuu sopii täytettäväksi ja käytettäväksi myös muissa konteksteissa. Sofiakylän ryhmät täyttivät Elämänpuuta päivätoiminnassa, ja etätapaamisissa asukkaat rakensivat ja lopulta esittelivät omia omannäköisiä puitaan.

Elämänpuu

Oli upeaa huomata, kuinka ryhmäläiset etäyhteyksien kummassakin päässä odottivat tapaamisia ja tutustuivat toisiinsa. Ryhmätapaamisissa oli monenlaista toimintaa: askartelua, leivontaa, musavisaa, tietovisaa, ja mikä tärkeintä: läsnäoloa ja kuuntelemista. Viimeisellä kerralla Sofiakylän asukkaat suunnittelivat ohjelmaa opiskelijoille. Kahdessa ryhmässä sofiakyläläiset esittelivät opiskelijoille kotinsa, ja tämä syvensi tutustumista entisestään. Yhdessä ryhmässä taas oli upea musiikkiesitys ja yhdessä ryhmässä saimme opetella viittomia.

Etätapaamiset huipentuivat yhteiseen piknik-aamupäivään Sofiakylän pihalla toukokuun lopussa, kun koronarajoitteet lieventyivät. Treffit aloitettiin reippaalla pihajumpalla, jossa sekä sofiakyläläiset että opiskelijat saivat näyttää muulle ryhmälle liikkeitä. Aamupäivän täytti myös iloinen puheensorina ja Kissankulman väen leipoma mustikkapiirakka kruunasi piknikin.

Hedelmällistä yhteistyötä

Opiskelijoiden mielestä he ovat oppineet etäprojektissa paljon, vaikka monella oli alussa epäilynsä. Pelkästään teknisten yhteyksien toimiminen jännitti. Yhdessä tekemällä ja suunnittelemalla saatiin kuitenkin kokemus siitä, että tällainen uuden toimintatavan rohkea opettelu ja toteuttaminen onnistuivat yli odotusten. Monet opiskelijat kokivat tämän kokonaisuuden voimaannuttavana ja erittäin tervetulleena osana opiskelua, joka oli kokonaan etäopiskelua. Suuri kiitos Sofiakylälle tästä innovatiivisesta mahdollisuudesta ja yhteistyöprojektista. Toivottavasti yhteistyömme jatkuu yhtä hedelmällisenä tästä eteenpäinkin!

Lämpimin terveisin
Tampereella 4.6.2020
Niina Calleeuw ja Outi Rimpeläinen